Så investerar Folksam i fastigheter

En tiondel av Folksamgruppens förvaltade kapital investeras i fastigheter, som ska ge kunderna en bra, trygg och långsiktig avkastning.
– Det är en stabil investering med relativt låg risk och vi äger fastigheter över hela landet, säger Mia Salin, investment manager på Folksam.
Mia Salin är en av nio personer som arbetar med fastighetsinvesteringar i Folksamgruppen. Hon ansvarade bland annat för dotterbolaget KPA Pensions köp av Brädstapeln 16 nyligen, den tredje största fastighetsaffären hittills i Sverige.
– Huvuddelen av de pengar som betalas in i Folksamgruppens försäkringar placeras i aktier och värdepapper, men cirka 10 procent går till köp av fastigheter. Det är en stabil och långsiktig investering med relativt låg risk och är därför ett bra komplement till aktier som kan pendla mycket upp och ner i värde, förklarar Mia Salin.
Äger fastigheter över hela landet
Folksamgruppen äger fastigheter över hela landet, men framförallt i storstadsregionerna, och det handlar nästan uteslutande om hyresfastigheter i form av flerbostadshus och kontorsfastigheter. Bara under de senaste fyra åren har fastighetsbeståndet vuxit till ett värde av 17 miljarder kronor, och förvärven har gjorts utifrån den årliga investeringsstrategin.
– Vi letar efter attraktiva fastigheter där det är lätt att hitta och behålla hyresgäster. Läget och bra kommunikationer är viktigt och en kontorsbyggnad behöver även vara lättillgänglig för transporter. Helst ska det vara ett välunderhållet hus och en stor fastighet, eftersom det ger stordriftsfördelar, säger Mia Salin.
Ingen lätt sak att hitta bra objekt
För att hitta bra och intressanta objekt att köpa handlar det inte bara om att bevaka vad som säljs via mäklare. Det krävs också att man gör egna efterforskningar och åker runt och tittar på fastigheter som inte är till salu just nu. Byggbolagens nyproduktioner är också intressanta att följa, men då främst i sluttampen när fastigheten nästan står klar, eftersom byggprojekt alltid innebär en risk.
– Om en fastighet är intressant för oss och ägaren vill sälja bokar vi in en visning och tittar bland annat på driftskostnader, vilka hyresgästerna är, byggnadens skick och gjorda renoveringar. Samtidigt görs en värdering av fastigheten, och ser allt bra ut lägger vi ett bud, berättar Mia Salin.
En komplex bolagsjuridisk process
Om budet antas görs sedan en ordentlig djupdykning i fastigheten och bolaget som äger den. Det handlar bland annat om att granska handlingar, titta på hur huset mår fysiskt och ekonomiskt, räkna på kostnader och intäkter samt undersöka om det till exempel finns miljörisker.
– Köpet genomförs oftast som en bolagsaffär av den som äger fastigheten och är en komplex bolagsjuridisk och ekonomisk process, där flera experter på Folksam är inblandade. Hela processen brukar ta mellan fyra och sex veckor och vi har alltid möjlighet att dra oss ur affären eller indikera på prisavdrag om vi skulle hitta något vi inte gillar, förklarar Mia Salin.
”Vi säljer nästan aldrig”
Hon berättar att från att de bestämt sig för en fastighet och tills de har nycklarna i handen brukar det i snitt ta fem till sex månader. Det är en lång process, men det brukar inte heller bli mer än ett fåtal fastighetsaffärer per år. Det är också väldigt sällan Folksamgruppens fastigheter är till salu.
– Trots att vi ofta får bud på våra fastigheter säljer vi nästan aldrig. Vi gör det bara i undantagsfall när fastigheten inte är förenlig med vår investeringsstrategi eller ger för dålig avkastning. Våra fastigheter är en stabil och långsiktig investering och det skulle inte riktigt löna sig för oss att sälja, eftersom det innebär att vi då behöver köpa en annan fastighet istället, avslutar Mia Salin.
Här är några av Folksamgruppens fastigheter:

Huset med anrika krogen Zum Franziskaner på Skeppsbron 4 i Gamla stan (Stockholm).
Gamla Myntkabinettet på Slottsbacken 6 i Gamla stan (Stockholm).
Före detta Trygg Hansa-huset på Fleminggatan 18-20 på Kungsholmen (Stockholm).
Glashuset vid kajen nedanför Folksamskrapan på Södermalm (Stockholm).
Riksarkivet vid Västerbroplan på Kungsholmen (Stockholm).
Den så kallade Gröna skrapan i Gårda, där bl a Skanska sitter (Göteborg).
Swedbankhuset vid Södervärn (Malmö)