Livsmedelsverket
-
Från första mars ska restauranger kunna informera gäster om köttets ursprung
Nu blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera...
-
Låga halter av oönskade ämnen i kroppen hos de flesta svenska barn
De flesta svenska barn har låga halter av oönskade ämnen i kroppen som inte förväntas innebära någon risk för barnens hälsa. Men en andel av barnen...
-
Inköp av ny utrustning kan stärka Sveriges dricksvattenberedskap
Livsmedelsverket testar en ny utrustning som kan utvinna vatten ur fuktig luft och bidra till att säkerställa tillgången till dricksvatten vid...
-
Remissvar: Kommunerna avgörande för livsmedels- och dricksvattenförsörjningen i kris och krig
Fler invånare än de som vanligtvis äter offentliga måltider bör kunna få stöd av sin kommun för att få tillgång till mat och dricksvatten vid...
-
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga
Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälsosam...
-
Maten genom 14-åringars ögon: omgivna av mat, godis och snacks
14-åringar exponeras för mat och reklam för mat överallt, både i den fysiska och digitala omgivningen. De har samtidigt både egna pengar och stor...
-
Försäljningen av Nyckelhålsmärkta produkter har ökat
Försäljningen av Nyckelhålsmärkta produkter har ökat de senaste åren, samtidigt som utbudet har varit stabilt. Det visar ny statistik från...
-
Låga halter av cesium-137 i svamp, bär och vilt
Det finns väldigt lite radioaktivt cesium kvar i svamp, bär och vilt efter Tjernobylolyckan för nästan 40 år sedan. Det bekräftar Livsmedelsverkets...
-
Bisfenoler förbjuds i material som kommer i kontakt med livsmedel
Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel....
-
Stor medvetenhet om matallergier hos personal på restauranger och kaféer
Matallergier är en ständigt närvarande fråga hos dem som jobbar på restaurang och kafé. Man är medveten om att allergier kan få allvarliga...
-
Avgift för ansökan om skyddad beteckning slopas
Livsmedelsverket tar bort avgiften för att ansöka om skyddad beteckning för ett livsmedel. Förhoppningen är att fler företag därmed ska ha...
-
Matsvinnet minskar för långsamt
Matsvinnet minskar för långsamt, enligt en ny rapport från Naturvårdsverket. Reviderade siffror visar också att minskningen i hushållen från 2020...